Virus – trojansk heste virus

Trojansk heste virus er programmer i en seriøs og tillidsvækkende indpakning. Der af udtrykket Trojaner som i oldtiden var et udtryk for metode for et skjult angreb der bygger på tillid. Men det er det ikke tillid der her er tale om når en trojaner går til angeb.

For eksempel indeholder sådanne programmer bagdøre med funktionalitet der kan elektronisk se og videresende alle de tastetryk, som du udfører på din computer til en ukent modtager (hackeren) et sted på internettet.

I enkelte tilfælde kan din maskine faktisk blive overtaget fuldstændig af hackeren og bruges som udgangspunkt for ondsinde angreb på andre computere. Trojanske heste kan blandt andet være skjult i nogle af de gratis programmer, som man kan hente rundt omkring på nettet.

Keylogger trojan

I sin enkleste form er en keylogger trojan en trojaner virus. Det vil sige et stykke ondsindet, skjult software, der skjult overvåger din tastetryk. Trojaneren pakker tastetrykkene ind i en fil og sender dem herefter til et skjult sted på interneret. Her kan ondsindede personer bruge den viden de får fra det skjulte program til at angribe din maskine eller din bank konto.

Men ikke alle keyloggere er skadelige programmer. Der er også kommercielle programmer der bruges til overvågningsopgaver. Sådanne programmer kan forældre bruge til holde øje med deres børns online-aktiviteter. Eller hvis man vil overvåge en ægtefælle, kan en keylogger bruges til at holde øje med partneren på Internettet. Men vær forsigtig med at bruge den type udstyr over for ens kære og nære. Det skader som regel det gode nære tillidsforhold mellem mennesker at blive kontrolleret og overvåget.

En god forebyggelses strategi at gå ude fra, at en keylogger trojan er skadelig og at den registrer din adfærd når du bruger din computer. En Keylogger trojan er konstrueret så den registrer alle dine tastetryk på computer, eller de kan være så avanceret at de kun overvåge din brug af kreditkort eller når du skal i netbanken.

Det sker når du åbner en webbrowser og går ind på hjemmesiden til din netbank. Når den ønskede adfærd sker, går keyloggeren i gang med at optage og registrer dit login brugernavn og password når du indtaster det. Kommer du så langt er du allerede i vanskeligheder. Det næste der derefter sker er at dine oplysninger sendes til hemmelig adresse et sted på Internettet

Moderne hjemmesider er bevidste om problemet med trojanere forsøger at forhindre at keyloggere kan aflure dine tastetryk. Det kan for eksempel være ved at bede dig bruge musen til at pege på visuelle referencer på skærmen for logge dig ind. Ideen er at undgå at bruge tastaturet som keyloggeren overvåger.

Nogle keylogger trojanere er i stand til at tage kopier af skærmen, hvilket ødelægger effekten af pege strategien.

Keyloggere og de former for trojanere der kan give fjernadgang til din computer har en tendens til at være de mest målbevidste malware. De er som regel altid indrettet til at skjule sin tilstedeværelse på computeren. Især ved at bruge en særlig form, som kaldes rootkits.

Keyloggere sender ofte registreringer ud fra din maskine ved hjælp af dit postsystem som en vedhæftet fil til en e-mail.

Alt for ofte tror computerbrugeren at skiftet til en anden browser type er mere sikker mod ondsindede angreb af fx trojanere og keyloggere end en anden. Så enkelt er det bare ikke.

Det bedste forsvar mod keyloggere er derfor forebyggelse. Det sker bedst ved at holde sig langt værk fra de steder hvor trojaner virus er meget udbredt. De mest almindelige smittekilder er peer-to-peer (P2P) netværk hvor der deles filer. Det kunne være Kazaa, Morpheus, Gnutella. Men der er tusindvis af andre netværk af samme kaliber. Men du kan også få trojanere vedhæftet e-post fra personer du ikke kender. En anden almindelig metode er via links i online beskeder, hvor linken peger på den inficerede fil.

At bo sikkert er den bedste måde at undgå disse virusangreb. Så man skal altid som computerbruger være engageret i sin Pc-sikkerhed for at forebygge trojaner virusangreb. Så husk altid at have en opdateret sikkerhedspakke er altid nødvendig på en moderne computer der bruges på Internettet.

Alt for ofte lever computerbrugeren i en falsk følelse af sikkerhed, tro, for eksempel, at hvis de blot skifte til en anden browser vil de vil være sikre mod ondsindede angreb af fx trojanere og keyloggere. Det er bare ikke så enkelt som det. At bo sikkert er den bedste måde at undgå disse virusangreb. Så man skal altid som computerbruger være engageret i sin PC-sikkerhed for at forebygge trojaner virusangreb.

Malware

Malware er en fællesbetegnelse for alle skadelige koder eller programstumper, kendt under begreber som virus, orme og trojanske heste.

Exploit er en særlig type malware, der udnyttr mulige sårbarheder og svagheder i softwarer til at overtage kontrollen med den computer der er under angreb.

Antivirus er navnet på en form for computerbeskyttelse, der fanger og stopper angreb af virus og orme på din maskine.

Eksempler på gode Antivirus/Malware programmer er:

 • Norton
 • Avast
 • AVG
 • F-Secure
 • Trend MIcro Titanium Security
 • MC Fee Internet Security
 • Norman Security Suite
 • Microsoft Securyty Essentials
 • Panda Internet Security
 • Kaspersky Internet Security
 • Eset Smart Security

Firewall

En firewall fungere som en barriere ud mod internettet, for at holde destruktive kræfter væk fra din computer. Det er derfor, det kaldes en firewall. Dens opgave svarer til en fysisk firewall/brandvæg, der har til opgave at forhindre at en brand skal brede sig fra det ene område til det næste. På denne hjemmeside vil du kunne lære mere om internet sikkerhed og firewall´s, hvordan de virker og hvilke former for trusler, den kan beskytte dig mod.