Phishing – tyveri af identitet

Identitetssvindel eller tyveri af identitet kan defineres som adgang til personlige kontooplysninger, som fører til bedrageri. Men der findes ikke nogen officiel dansk definition af hvad identitetstyveri er, men Rådet for IT- og Persondatasikkerhed har beskrevet identitetstyveri :

“Som det at tilegne sig en andens personoplysninger og udgive sig for at være denne person.”

Det kan ske elektronisk ved at bruge bankoplysninger, cpr-numre eller kodeord eller ved at bruge den andens identitetspapirer (fx sygesikringsbevis). Vær opmærksom på at der også er tale om tyveri af identitet, hvis en person køber produkter over internettet med en andens person- eller kontooplysninger.

Det kriminalpræventive råd har lavet en liste med 10 regler for for hvordan du kan bevæge dig sikkert på Internettet. Sæt dig ind i dem og brug dem hvis du vil forebygge misbrug af din indentitet.

En undersøgelse som Justitsministeriet står bag viser, at mere end  4 % af voksne danskere har været udsat for identitetstyveri inden for et år og tallet er stigende. I langt de fleste tilfælde, er der tale om, at ofrene har fået misbrugt deres dankort, kreditkort eller bankoplysninger.

Hvis du er så uheldig at blive offer for identitetstyveri – eller får mistanke om det – kam du få nogle gode råd om hvordan du skal forholde dig hos Digitaliseringsstyrelsen.

PS: Det er ikke tyveri af identitet, hvis en person opsnapper en andens kreditkortoplysninger og misbruger dem.